2009-03-16

Dialogmöte med BUN om skolan

Barn och ungdomsnämnden hade kallat till dialogmöte ikväll för att diskutera skolornas framtid i kommunen. Dialogmöte låter ju bra, och jag hoppas verkligen att det är just dialogen man är ute efter från kommunens sida.
Tyvärr har man en känsla av att det som sägs från föräldrar och personalens sida inte betyder speciellt mycket när det väl kommer till kritan - att man redan har bestämt sig för hur framtiden ska bli. Men som sagt, jag hoppas den känslan är fel.

De frågeställningar som man i förväg hade gett oss var:
  • När blir en skola för liten för att ha en bra kvalitet?
  • Hur många högstadieskolor ska finnas i kommunen?
  • Ska det vara ett färre antal nyrustade skolor eller ska man nöja sig med fler i sämre skick?
  • Vilka är anledningarna till att ha en skola på varje ort?
  • Vad kan skola, föräldrar, föreningsliv, näringsliv etc göra tillsammans för att få en bättre skola i kommunen 20015?
Det skrivs och pratas mycket om kvalitet, men man undviker att prata om vad det i grund och botten handlar om - pengar.

Stråtjära skola är en av de minsta (kanske allra minst?), men det är ändå 45 barn där och som det ser ut så minskar inte genomsnittet nämnvärt heller så långt man kan se. Är det för få, har man inte kvalitet där?
Som en av mötesdeltagarna sade, vilka skolor var bäst i kommunen i Vi i femman? Jo, Stråtjära, Mo och Trönö!


Men kvalitet hoppas jag innebär långt mycket mer än bara studieresultat, mina barn ska må bra, trivas och känna sig trygga i skolan. Att sätta dem i taxi och buss flera mil till Bergvik redan i första klass känns väldigt avlägset och verkligen inget som ett litet barn borde behöva utsättas för. Det skulle bli långa dagar för dem...

Om det nu inte skulle finnas pengar till att hålla skolan i perfekt skick så må det vara så, bara det som finns är i fungerande skick. Kniper det så är detta helt säkert något som föräldrar och andra från byarna kan hjälpa till med - bara man får en ärlig chans.

När det gäller antalet högstadieskolor i kommunen så kom man från BUN med ett argument som åtminstone jag tycker verkar ganska vrickat. Man sade att betygen skiljer sig ganska mycket åt mellan de skolor vi har, och det måste man komma till rätta med. Så långt är jag med, och håller absolut med. Men lösningen tyckte de kunde vara att rätt och slätt lägga ner de skolor som inte uppfyller standarden.
Man vet redan nu att problemet är störst i matte och framför allt killarnas resultat. Man vet också att det till stor del beror på att man helt enkelt struntar i att göra hemläxorna.
Angriper man inte problemet från fel håll då genom att lägga ner? Vore det inte bättre att satsa på att bryta mönster. Någonstans på vägen måste ju pedagogiken ha falerat.

Nu vet vi ju också att det är stora problem på just Bergviksskolan och Norrtull inne i stan, de två största skolorna. Sammanträffande? Kanske, men jag tvivlar starkt på att samma urartade situation skulle ha uppstått i en mindre byskola.

Några bra och/eller tänkvärda tankar poppade också upp på mötet (ja, jag tycker i vilket fall att de är bra). Bland annat att man skulle kunna låta byskolorna ha fler klasser uppåt, dvs högstadieklasser, och istället för att skjutsa runt skolbarnen låta lärarna åka mellan skolorna.
Dessutom kunde man helt säkert backa upp både den modellen och den nuvarande med distansutbildning med hjälp av datorer.

Om skolan i Stråtjära också läggs ner (Holmsveden lades ner för ett par år sedan) så vet jag inte hur vi ska göra med våra barn. Att skicka dem till Bergvik är helt uteslutet, speciellt som läget är på den skolan idag. Dessutom ligger den helt åt fel håll eftersom både Naemi och jag i stort sett alltid jobbar söderut. När Signe börjar i F-klass till hösten så får hon inte någon skolskjuts eftersom det i teorin är frivilligt, så då skulle vi alltså bli tvungen att åka fram och tillbaka till Bergvik två gånger om dagen = två timmar, plus två timmar till för våra resor till och från jobbet.
Hur var det nu, 36 timmar på ett dygn?

Visst vi har själva valt att bo ute i ingenting, men det är fortfarande Söderhamns kommun och vi betalar också skatt, så jag ska i rättvisans namn ha något för det också. Någon miniminivå på kommunal service tycker jag väl ändå att man borde ha rätt till. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar